O nama

Montessori Kindergarten Banja Luka je privatna predškolska ustanova koja uz primjenu Obaveznog plana i programa rada RS, primjenjuje Montessori pedagogiju u vaspitanju i odgoju djece. Težimo da obezbijedimo lijep i ugodan ambijent, izazovan plan i program rada i zajednicu punu podrške koja služi razvoju djece u dobi od 18 mjeseci do 6 godina. U našem sastavu su: Jaslice  (Toddler classroom) – namijenjene djeci od 18 mjeseci do 3 godine i „Dječija kuća“ (Children’s House) – za djecu od 3 do 6 godina.

Djeca se podstiču na samostalnost, povjerenje, fokusiranost i unutrašnju disciplinu. Podržavamo prirodan razvoj djeteta i cijenimo dječiji rad zasnovan na samostalnom istraživanju. Mi smo zajednica koja vrijednuje poštovanje i saosjećanje.

Od početka februara za roditelje organizujemo dane “Otvorena vrata”. Ova neformalna posjeta Vam može malo više približiti način rada i ambijent koji djeca imaju svaki dan. Kontaktirajte nas da zakažete svoj termin.

Naš glavni cilj je odgajati djecu koja su:

  •  odgovorna,
  •  nezavisna,
  •  sposobna,
  •  prilagodljiva,
  •  koja znaju kako da pristupe rješavanju problema i
  •  zainteresovana za učenje novih stvari.

Montessori pristup se oslanja na prirodnu radoznalost djece koju i koristi kako bi ih potaknuo da neprimjetno žele naučiti nove stvari.

Metoda se temelji na učenju preko čula i prirodnoj sposobnost djece da apsorbuju informacije, te uče iz svojih grešaka. Montessori materijali su posebno prilagođeni kako bi djeca razumjela što više apstraktnih pojmova (npr. vrijeme, pojam dužine, težine i temperature).