Ustanova

Montessori kindergarten Banja Luka se nalazi u urbanoj sredini sa unutrašnjim prostorom od 240m² i prostranim dvorišnim prostorom. Okruženje je mirno i puno zelenila. U blizini je mali javni parking.

Sobe vrtića su lijepo i pažljivo pripremljene. Prirodna svjetlost, nježne boje, i jednostavan prostor su osnove koje omogućavaju mirne usmjerene aktivnosti.

Didaktički materijali za učenje su dostupni na policama i podržavaju potrebu djece da budu samostalna u svom radu. Sve se nalazi na svom mjestu, u skladu sa harmonijom i redom koji ugodno inspiriše.

U sobama postoji prostor za grupne aktivnosti i samostalne dječije aktivnosti. Dijelovi sobe su otvoreni i veoma prostrani, da se djeca slobodno mogu kretati.

Sobe u vrtiću imaju nisko postavljene slavine, male stolice i stolove, kutak za čitanje na kauču (ili udobnim podmetačima), dostupne police i kuhinjske elemente u dječijoj visini – što vodi do samostalnosti i pomaže u razvoju sitne motorike.

Vrtić ima vlastito dvorište u kojem djeca svakodnevno provode aktivno vrijeme, gdje na raspolaganju imaju baštu za sadnju voća i povrća, prostor za trčanje, skakanje, te kad nam vrijeme dozvoli piknik, vježbe joge i slično.