watch

Ponedjeljak - Petak 07:30 - 16:30

phone

+387 66 807-364

mail

info@montessori.ba

address

Njegoševa 45, Banja Luka 78000

white-wave-bottom

o nama

naša misija

Misija Montesori Kindergatena Banja Luka jeste da podrži razvoj potencijala svakog djeteta, u skladu sa njegovim talentom i nivoom razvoja. Dječja sreća, sigurnost i samopouzdanje naši su glavni ciljevi.
Naš prostor je ugodno mjesto, koje podržava razvoj intelekta i razvoj kreativnosti, istraživanje i gradnju socio-emocionalnih odnosa.

Mi pružamo
 • Duboko poštovanje djeteta kao individue u grupi različitog uzrasta;
 • Integrisan program, čija je struktura zasnovana na Programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja RS, ali koristi Montesori metodu kao osnovu vaspitanja;
 • Podršku razvoju karaktera, koji je centralni fokus našeg programa. Njeguje se samostalnost, koja pomaže djetetu da bude motivisano i ima pouzdanja u svoje sposobnosti;
 • Iskustveno učenje, koje zauzima centralno mjesto u programu u kom su djeca aktivni učesnici u učenju;
 • Okruženje koje je odgovorno i pažljivo pripremljeno, sa senzornim, razvojnim i samokorektivnim materijalima koji podržavaju direktno učenje;
 • Svakodnevni boravak u dvorištu i šumskom dijelu kampusa
 • Zajednicu u kojoj vaspitači, djeca i roditelji rade zajedno.
OTKRIJ VIŠE
white-wave-top

Montessori jutro

white-wave-bottom-right

Rekli su o nama

apostrophes

Prezadovoljna sam vrtićem i vašom brigom o djeci. Mi smo tu od samog starta i planiramo biti tu do škole, mislim da to govori dovoljno o mom mišljenju o vrtiću. Ono što je najvažnije meni kao roditelju jeste da moj sin voli ići u vrtić i nevjerovatno brzo se…

Prezadovoljna sam vrtićem i vašom brigom o djeci. Mi smo tu od samog starta i planiramo biti tu do škole, mislim da to govori dovoljno o mom mišljenju o vrtiću. Ono što je najvažnije meni kao roditelju jeste da moj sin voli ići u vrtić i nevjerovatno brzo se adaptirao, a treba imati u vidu da je prethodne tri godine proveo sa mnom i veoma je vezan za mene, što mi govori da on ima samo lijepa iskustva iz vrtića. Jako sam zadovoljna aktivnostima koje ima u vrtiću. Takođe, za tete imam samo pohvale, veoma su odgovorne i moj sin ih baš voli i ima u njih puno povjerenje. Moram istaći da ste me posebno oduševili detaljnim i jednakim pristupom svakom djetetu i spremnošću za zajednički rad na jačanju samopouzdanja kod djece i isticanju njihove ličnosti.

Za ovo relativno kratko vrijeme koje smo zajedno, imam samo pozitivna iskustva i zaista cijenim vaš trud oko djece i spremnost za saradnju u svakom smislu. Reagujete brzo i profesionalno na sve primjedbe i sugestije.

Takođe, za period koji nismo u vrtiću zbog bolesti nije prošao ni jedan dan a da moj sin nije upitao kad će ozdraviti da ide u vrtić. Mislim da vam to sve govori.”

 

– Mama D.S.

PROČITAJ VIŠE
apostrophes

Naša djevojčica od početka rado ide u vrtić i veoma brzo se uklopila u grupu. Komunikacija sa osobljem vrtića i prije i nakon upisa je odlična. Ono što je najljepše jeste raznovrsnost sadržaja, te individualan pristup, koji se jako njeguje u našem vrtiću, a koji…

Naša djevojčica od početka rado ide u vrtić i veoma brzo se uklopila u grupu. Komunikacija sa osobljem vrtića i prije i nakon upisa je odlična. Ono što je najljepše jeste raznovrsnost sadržaja, te individualan pristup, koji se jako njeguje u našem vrtiću, a koji svakom djetetu daje mogućnost da od najranije dobi iskaže svoju ličnost i da se u njoj razvija i uživa. Žao nam je što ćemo kroz nekoliko mjeseci izaći iz ove grupe i otići dalje, u školu, ali nam je drago što smo imali priliku biti dio ove male družine.“

 

– Roditelji D.i O.

 

PROČITAJ VIŠE
apostrophes

Dosljedna primjena Montesori pedagogije bio je jedan od osnovnih razloga zbog kojih smo odlučili upisati našu djevojčicu uMontessori Kindergarten Banja Luka. Smatramo da su mogućnost da se uči kroz samostalan rad, insistiranje na…

Dosljedna primjena Montesori pedagogije bio je jedan od osnovnih razloga zbog kojih smo odlučili upisati našu djevojčicu uMontessori Kindergarten Banja Luka. Smatramo da su mogućnost da se uči kroz samostalan rad, insistiranje na ranomosamostaljivanju djece i usavršavanju svakodnevnih praktičnih vještina, neprocjenjivi za svako dijete, pa tako i za naše. Oduševljeni smo što djeca imaju svoju baštu sa povrćem i što se ishrani mališana pristupa na malo drugačiji način, tako da stiču izdrave navike u ishrani. Naša djevojčica se raduje odlasku u vrtić, voli sportske aktivnosti, jogu, rad sa Montesori materijalima, uživa u kreativnom radu, i smatramo da smo pronašli mjesto na kojem će se, uz druženje sa djecom, uspješno pripremiti zaškolske obaveze. Osim toga, njen napredak u svim oblastima se brižljivo prati, tako da smo već nakon nepuna dva mjeseca dobiliiscrpan izvještaj o tome. Osoblje vrtića je otvoreno za naše sugestije, a kroz razne aktivnosti su uključili i nas, roditelje, u radvrtića. Detaljna priprema za upis, roditeljski savjet i roditeljski sastanak su pokazali profesionalnost i ozbiljnost zaposlenih, anjihova neposrednost i ljubaznost čini da Montessori Kindergarten doživljavamo kao vrtić sa toplom porodičnom atmosferom.

 

– Mama S.J. 

 

PROČITAJ VIŠE
apostrophes

Montessori Kindergarten Banja Luka predstavlja podsticajno i kreativno okruženje u kojem individualnost naše kćerke može upotpunosti doći do izražaja. Poštuje se sloboda izbora i želja djeteta za učenjem, istraživanjem, eksperimentisanjem…

Montessori Kindergarten Banja Luka predstavlja podsticajno i kreativno okruženje u kojem individualnost naše kćerke može upotpunosti doći do izražaja. Poštuje se sloboda izbora i želja djeteta za učenjem, istraživanjem, eksperimentisanjem. Profesionalnost, posvećenost i energija cijelog tima Montessori Kindergarten Banja Luka za svaku je pohvalu. Zaista smo presrećni što naša kćerka ima priliku biti dio Montesori porodice.

 

– Mama i tata M. 

 

PROČITAJ VIŠE

Ustanova

Dječiji vrtić “Montessori Kindergarten” Banja Luka nalazi se u sastavu kampusa OŠ “Nikola Tesla” na početku Petrićevca. Objekat je namjenskog karaktera, te su učionice svijetle, prozračne i prostrane. Okruženje je mirno i puno zelenila, jer pored vrtićkog dvorišta djeca koriste i veliko igralište i šumski dio kampusa koji se proteže na 24.000m2.

Sobe vrtića su lijepo i pažljivo pripremljene. Prirodna svjetlost, nježne boje i jednostavan prostor osnove su koje omogućavaju mirne usmjerene aktivnosti.

Didaktički materijali za učenje dostupni su na policama i podržavaju potrebu djece da budu samostalna u svom radu.

Sve se nalazi na svom mjestu, u harmoniji i redu koji ugodno inspiriše.

U sobama postoji prostor za grupne aktivnosti i samostalne dječje aktivnosti. Sobe su otvorene i veoma prostrane, tako da se djeca slobodno mogu kretati.

Sobe u vrtiću imaju nisko postavljene slavine, male stolice i stolove, kutak za čitanje na kauču (ili udobnim podmetačima), dostupne police i kuhinjske elemente u dječjoj visini – što vodi ka samostalnosti i pomaže u razvoju sitne motorike.

Vrtić ima vlastito dvorište, u kojem djeca svakodnevno provode vrijeme i gdje na raspolaganju imaju baštu za sadnju voća i povrća, prostor za trčanje, skakanje, te, kad nam vrijeme dozvoli, piknik, tenis, rolanje, te druge sportske i zabavno edukativne sadržaje.

OTKRIJ VIŠE

Vaspitači

apostrophes

„Naše nastojanje nije samo da učinimo da dijete razumije i da ga manje tjeramo da pamti, već i da dotaknemo njegovu maštu i da ga oduševimo da stigne do svog najdubljeg cilja.“ – Marija Montesori

Montesori vaspitači su povjerljivi, poštuju djecu i spremni su da olakšaju razvoj djeteta da dostigne puni potencijal. Vaspitačev stav prema djeci drugačiji je nego u drugim sistemima obrazovanja. Oni su prije vodiči kroz djetetov prirodni tempo razvoja, koji uz pažljivu opservaciju pripremaju radni prostor, sljedeće izazove za svako dijete, kao i lični pristup djetetu.

Naše osoblje je izabrano zbog svoje posvećenosti autentičnoj primjeni Montesori filozofije, kao i zbog svog obrazovanja i talenta. Oni posjeduju diplomu Univerziteta u Banjoj Luci (Filozofski fakultet, studijski program Predškolsko vaspitanje), sertifikat Montesori društva Srbije, praktičnu obuku rada sa Montesori materijalima.

Danijela Risović, osnivač Montessori Kindergartena Banja Luka

Nešto najljepše što mi je majčinstvo donijelo, pored ljubavi prema mom sinu, jeste jedan novi odnos prema okruženju i stvarima oko mene. Inspiraciju za osnivanje Montessori Kindergarten vrtića pronašla sam upravo u želji da svom djetetu, kao i djeci našeg grada, omogućim da budu korak bliže svjetskim načinima vaspitno-obrazovnog rada. Svjesna sam činjenice da djeca do svoje šeste godine kreiraju svoj karakter, stvaraju navike i čvrstu bazu za dalji život. Tako sam i odlučila da osnujem vrtić koji će djeci pomoći da se formiraju u kvalitetne osobe, koje svoje kasnije odluke donose na zdravim osnovama, te koje se kroz život rukovode boljim i zdravijim životnim vrijednostima. U vrtiću svakodnevno nastojimo da u djeci podstaknemo želju za spoznajom svijeta, da iskustveno dožive prirodu, društvo i život.

Ono što mi je pomoglo u pokretanju jednog ovakvog projekta jeste moje lično iskustvo i kontakt sa drugim kulturama, ostvaren tokom mnogobrojnih putovanja i životom u Londonu i Montrealu, te podrška mojih najbližih, kao i dobrih ljudi iz Montesori udruženja. Pored toga, stekla sam diplomu u Montessori Centre International (MCI) –London International Diploma in Early Childhood Program i Certificate Stage II Montesori Theory and Methodology.

OTKRIJ VIŠE
white-wave-top

Najčešća pitanja
o Montesori vrtiću

U čemu se Montesori vrtić razlikuje od ostalih vrtića?

+ PROČITAJ ODGOVOR

U Montesori vrtiću dijete nesmetano uči kroz igru, različite oblike rada, strukturisane i nestrukturisane aktivnosti, pri čemu se sve vrijeme uvažavaju njegove potrebe. Dijete se igra i uči spontano, uči čineći, radeći nezavisno, pojedinačno, u paru ili u manjoj grupi, uz brojne aktivnosti i pribore koji su za njega pažljivo pripremljeni, u estetski uređenoj okolini prema svim Montesori načelima. Takav vrtić djetetu pruža podsticajnu okolinu za razvoj nezavisnosti i samostalnosti, uz individualizovan pristup vaspitača i pravo na različitost. Velika sloboda unutar granica koje su dogovorene pruža djetetu mogućnost da samostalno i u potpunosti razvija svoje potencijale.

Kako Montesori okruženje utiče na djecu?

+ PROČITAJ ODGOVOR

Navike, vještine i znanja koje dijete usvoji u Montesori okolini pomoći će mu da radi efikasnije, zapaža bolje, da se koncentriše djelotvornije i lakše snađe u novim situacijama, gdje god se nalazilo.

Kakva je uloga Montesori vaspitača?

+ PROČITAJ ODGOVOR

Rad vaspitača u Montesori grupi zasniva se na opservaciji. Prema svojim zapažanjima, vaspitač pažljivo priprema okolinu koja će djeci biti zanimljiva i pomaže djeci nenametljivim vođenjem. Vaspitač u vrtiću može raditi individualno s djetetom dopuštajući mu da odabere aktivnost kojom se želi baviti. Povlači se dok dijete radi i dopušta mu da uživa u vlastitom istraživačkom radu.

Ne podstiče li sloboda zbrku?

+ PROČITAJ ODGOVOR

Osnova slobode u vrtiću jeste sloboda unutar dogovorenih granica. Dijete je slobodno u svemu što čini sve dok je to u granicama bezbjednosti prema njemu samom, drugima i okolini, to jeste dok ne ometa ostale. Djeca koja su slobodna da prate svoje unutrašnje potrebe i zanimanja su disciplinovana, srećna, zadovoljna i sasvim zaokupljena svojim radom.

Kada bi dijete, u skladu sa Montesori metodom, trebalo upisati u vrtić?

+ PROČITAJ ODGOVOR

Maria Montesori ističe nekoliko “osjetljivih” perioda, tokom kojih je dijete najspremnije da usvoji određene vještine, sposobnosti ili znanja. U dobi od 3 do 3,6 godine razvija se osjećaj za red, koncentracija, koordinacija i nezavisnost, te socijalizacija. To je najbolje vrijeme da se dijete uključi u Montesori vrtić, jer upravo tada ono gradi osnove svog budućeg društvenog ponašanja i učenja.

Kako se djeca nakon Montesori vrtića prilagode osnovnoj školi s redovnim programom?

+ PROČITAJ ODGOVOR

Djeca koja su pohađala Montesori vrtić vrlo su prilagodljiva tokom prelaska u školu. Brzo se i bez većih poteškoća uklapaju u novu okolinu. Često su bolji učenici od vršnjaka i pristojnog su ponašanja.

Je li Montesori vrtić skup?

+ PROČITAJ ODGOVOR

Montesori predškolski odgoj skuplji je od ostalih, najviše zbog posebnog programa, biranih pribora i aktivnosti, uređenja okruženja i dodatno stručno osposobljenih vaspitača. Mnogi naučnici tvrde da je za život važniji predškolski odgoj nego fakultetsko obrazovanje, a dijete koje odmalena stekne naviku učenja i rada koristiće je tokom cijelog života.

white-wave-bottom-right

Zašto smo drugačiji

 • Mješovite grupe
 • Motivacija ličnim razvojem i unutrašnja motivacija
 • Samokontrola i samodisciplina
 • Učenje iz iskustva i na vlastitim greškama
 • Djeca biraju svoj ciklus aktivnosti
 • Sloboda kretanja i rada
 • Neometan rad (tri sata)
 • Individualan tempo rada
 • Naglasak na konkretnom
 • Realan život
 • Poštovanje individualnih razlika svakog djeteta

Šta Montesori
znači roditeljima

POTVRDU

da će Montesori metoda pripremiti dijete za osnovnu školu.

POVJERENJE

da će sve oblasti obrazovanja i vaspitanja biti naučene na konkretan i zabavan način.

ZNANJE

koje će djetetu dati slobodu da izgradi svoju ličnost.

ZADOVOLJSTVO

jer izgradnja dječjeg samopouzdanja, osjećaja vrijednosti i povjerenja zauzima centralnu ulogu Montesori vaspitanja i obrazovanja.

Ishrana

“Svježe, zdravo i zabavno” su glavna obilježja našeg programa

U Montessori Kindergartenu obezbijedili smo ishranu kojom djeca unose sve hranjive sastojke neophodne za zdrav razvoj. Jelovnik se izrađuje kvartalno, a izrađen je uz konsultaciju sa nutricionistima. Držimo se izreka “u zdravom tijelu zdrav duh”, ali i “budan mozak željan da uči”.

Naši obroci su svakodnevno svježe pripremljeni, a naši kuhari se brinu o tome da svako jelo bude ukusno i raznovrsno. Posebna pažnja se posvećuje čuvanju hranjivih vrijednosti prilikom pripreme. Naši kuhari uzimaju u obzir reakciju djece, koliko im se neko jelo sviđa ili ne i prema tome i upotpunjuju jela.

Namirnice koje koristimo u pripremi jela pažljivo su birane, uvijek svježe, sezonske i često dolazi iz domaće, kontrolisane proizvodnje sa obližnje farme i plantaže. Izbjegavaju se nezdrave prerađevine, mliječni proizvodi se služi svaki dan, a svježe voće je svakodnevno dostupno djeci.

Svaki obrok koji se služi u Montessori Kindergartenu Banja Luka koristimo kao priliku da sa djecom vježbamo bonton za stolom. Naša djeca su uključena u sve korake posluživanja stola, kao i u međusobnu konverzaciju tokom jela.

Kod nas je ručak u duhu porodičnog okupljanja, a takva atmosfera podstiče djecu da probaju i neka nova jela.

OTKRIJ VIŠE
green-wave

javite nam se

KONTAKT

white-wave-top

Dječiji vrtić Montessori Kindergarten

address

Njegoševa 45a, 78000 Banja Luka

mail

info@montessori.ba

phone

051 318 448

mob

066 807 364